Gastro Destinacija

Otok Pag, kao i čitava hrvatska obala, obiluju destinacijama koje nude prirodnu i zdravu mediteransku hranu.

To je kuhinja bogata povrćem, maslinovim uljem, ribom, plodovima mora, vinom, kozjim i ovčjim sirom, agrumima, višnjom maraskom, grožđem, smokvama i bademima. Mediteranska prehrana smatra se izrazito zdravom. Povrće se kuha u maloj količini vode i začinjava maslinovim uljem i biljem kao što su: ružmarin, kadulja, bosiljak i origano. Riba se priprema kao riblji paprikaš – juha (brodet ili gregada (karakteristični za otok Hvar), kuhana ili na žaru, dok se meso ili hobotnica pripremaju ispod peke sa žeravicom oko nje, što im daje jedinstven okus.

Razne vrste sira, kao što su: dimljeni sir, mladi sir (ovogodišnji sir) ili punomasni sir serviraju se kao predjelo s pršutom i maslinama. Iako se preporučuje uzeti svježe ili sušeno voće za desert, postoje različite vrste slastica koje se pripremaju od voća i raznih orašastih plodova.
I naravno, ono što nikako ne možete zaobići bilo da jedete slane ili slatke delicije, jest kvalitetno hrvatsko vino. Posebno su poznata istarska vina, kao što su: Malvazija, Žlahtina i Merlot, a u Dalmaciji Pošip, Rukatac (bijela vina sa otoka Korčule) i Plavac Mali, Dingač (crno vino).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *